Обем на стомакот по недели од бременоста

Откако жената дознала дека е во "интересна" положба, таа треба да види лекар - гинеколог.Обем на стомакот по недели од бременостаЗошто вреди да се прави? За да го дознаете точниот период на бременост, проверете го вашиот здравствен статус и добијте информации за тоа како бебето се развива. Оние жени кои не се пријавуваат со лекар се загрозуваат себеси и нивното неродено дете.

Специјални акции

За посета на гинеколог е потребно пред, за време и по бременоста. Само на овој начин одговорна жена може да биде добро информирана за нејзиното здравје. Ова ќе и помогне да избегне проблеми во иднина. Особено важно е навремената посета на болницата кога физиолошките знаци на "интересна" ситуација стануваат очигледни. Лекарот има можност да го следи нормалниот тек на бременоста. На приемот гинеколог ги испитува, спроведува анкети и назначува доставување на тестови. Лекарот, исто така, го одредува обемот на абдоменот за недели од бременоста и висината на дното на матката. За да го измери, користи сантиметарска лента. По сеопфатна дијагноза, специјалист утврди дали бремената или нејзиното идно дете има здравствени проблеми.

Важно е една жена да се следи и редовно да посетува поликлиника. За такви параметри како абдоминален обем за недели од бременоста и висина на матката, можете да ја одредите приближната тежина на фетусот. За да го направите ова, користете специјална формула. Вредностите на обемот на абдоменот и висината на дното на матката се множат и ја примаат масата на бебето во грамови. Правилно да се направи мерење може само експерт.

Резултати за инспекција и мерење

Врз основа на дијагностичките резултати, се утврдува отсуството или присуството на патологии. Не плашете се ако стомачните мерења не се совпаѓаат со вредностите на книгата. Секоја бремена жена има свои физиолошки карактеристики.Окружувањето на абдоменот за недели на бременост во границите определени од специјалисти, зборува за нормалниот развој на фетусот. Значително отстапување од индикаторите на книгите во поголема страна може да укаже на тоа дека бебето тежи многу, жената има полихидроамниос или таа носи повеќе од едно дете. Ако стомакот е многу мал - ова може да значи одложување на развојот на фетусот. Сите проблеми ги одредува само лекарот. Во секој случај, обемот на абдоменот во неделите на бременоста треба да се зголеми во согласност со утврдените норми. Отстапувањата на резултатите од мерењето од вредностите на книгата може да бидат во рамките на неколку сантиметри (плус или минус).

Како да се измери абдоминалниот периметар

Многу жени сакаат да ги знаат своите нови параметри дома. Опкружувањето на абдоменот за време на бременоста се мери кога идната мајка лежи на грб.Ако матката е во тонус, резултатите ќе бидат неверодостојни. Затоа, телото на една бремена жена треба да се релаксира за време на мерењата, нозете - исправи, потпетици - допирање на подот. Сантиметар лента се турка под задниот дел, покривајќи ја зоната на вертебралната празнина и папокот. Не повисока или пониска.

Самомерното мерење на абдоменот на абдоменот за време на бременоста во последните недели може да биде проблематично. Подобро е да се поврзеш со овој случај на нејзиниот сопруг. Не ги оценувајте резултатите независно и консултирајте се со научна литература. Правилно да се направи мерачи може само докторот. Одговорната жена треба да му верува на специјалистот.

Мерење на фетусот долж абдоменот на абдоменот за време на бременоста

Да се ​​дијагностицира развојот на бебето во матката, мајките користат современи технологии како што се ултразвук. Исто така, за таа цел, лекарите вршат визуелни прегледи на бремени жени, пропишуваат испорака на разни тестови (крв, урина, измет).На консултација со гинеколог, жената мора да оди задолжително. Ова може да му помогне на специјалистот да ги идентификува детските болести, доколку ги има, во раните фази и да го решат проблемот навремено. На пример, евалуацијата на таков параметар како обемот на феталниот абдомен по недели, овозможува да се открие одложувањето на развојот. Но, квалификуваниот лекар никогаш нема да се потпира на резултатите од едно испитување и ќе препише голем број дополнителни испитувања пред да се постави дијагнозата.

Со цел да се избегне во иднина таков проблем како одложување на развојот на фетусот, бремената мајка треба почесто да оди, да јаде правилно и да ги следи сите упатства на специјалистот. Ова ќе и помогне, со мерење на периферијата на феталниот абдомен неделно во клиниката, да се врати мирна состојба (бидејќи сè ќе биде нормално). Сепак, со јасна дијагноза, невозможно е да се изгуби храброст - доцнењето во развојот на бебето во матката може да се третира. За да го направите ова, земајте специјални лекови и витамини. Но, само според лекарскиот рецепт.

На кои податоци се потпираат

За нормите на обемот на абдоменот на бремените мајки, усвоени се конвенционални вредности. Нивната индивидуалност зависи од многу фактори. Неискусни млади жени можат да бидат многу нервозни поради тоа што нивните параметри не одговараат на стандардите за книги. Ова не треба да се направи. Вознемиреноста и промени во расположението негативно влијаат врз нервниот систем на фетусот. Затоа, подобро е да се свртиме кон искусен специјалист и целосно да му верувате. Секоја жена има одредени карактеристики. Овој фактор мора да биде земен предвид од страна на лекарот. Задачата на бремената жена е да остане смирена во секоја ситуација.

Параметри на нормите кои го мерат периметарот на абдоменот

На 7-ми месец од бременоста, фетусот почнува активно да ја зголемува телесната тежина. Затоа, обемот на стомакот на жената достигнува највисока вредност. Во оваа фаза на бременост (трет триместар), на кожата може да се појават стрии. Многу жени немаат овој феномен. Сè зависи од физиологијата. Димензиите на обемот на стомакот и висината на матката се даваат во табелата подолу.

Податоците може да се однесуваат на жени со нормална количина до 70 кг. Девијации од 1-4 см се дозволени во плус или минус. Обемот на стомакот кај женски лекар почнува да се мери на приемот, почнувајќи од 20-тата недела од нејзината бременост. Претходно, оваа дијагноза не се изведува бидејќи фетусот нема доволно тежина, а количината на амнионска течност е минимална. Резултатот од мерењето на абдоминалниот периметар помалку од 20 недели гестација, не кажува ништо.

Влијание на повторна испорака на физиологија

Вреди да се напомене дека нормата на обемот на стомакот со недели значително се разликува кај бремени жени и првородени.Особено ако разликата помеѓу дозволите за жени што веќе имаат деца е мала - 2-3 години. Стомачните мускули се уште се ослабени, а параметрите можат да бидат различни од првиот пат. Исто така важно е презентирање на фетусот, возраста на самата жена, нејзината тежина и градење. Обично искусни претставници на послабите секс знаат за тоа и доверба лекари.

Но, поранешниот раѓање не ја ослободува жената од одговорноста за следната бременост. Потребно е постојано набљудување, имајќи предвид дека нејзината возраст може да биде 30-35 години. Убаво е ако една жена го поврати својот мускулен тон по раѓањето.

Доцната бременост. Стомак

Матката престанува да расте, достигнувајќи скоро до градната коска. Ова се случува во последните недели од бременоста и значи подготвеност на организмот на жената да ослободи нов човек во светот. Најверојатната мајка не треба да се плаши од запирање на растот на стомакот во овој момент. Не може да биде засекогаш. Во последните недели од бременоста бебето ја носи конечната позиција - по главата. Ова значи дека тој е подготвен да се роди.

Во третиот триместар од бременоста, висината на матката и обемот на абдоменот исто така се менуваат. 33 недели - време кога телото на жената почнува активно да се подготвува за породување. Стомакот почнува да паѓа надолу. Иднината мајка мора да ги издржи своите заболувања, а не поврзана со активноста на бебето. Како што детето ја менува својата позиција, центарот на тежината на жената се менува, постои ризик од паѓање. Во овој момент, бремената жена треба да биде многу внимателна. Лекарот ќе ги даде потребните препораки.

Заклучок

Состојбата на бременоста предизвикува радост и анксиозност на жената во исто време. Не е ни чудо што велат дека таквите претставници на послаб пол се несоодветни во нивните постапки и нелогични во нивните желби. Константно споредби со другите мумии, особено за прашањето за која норма на абдоминалниот обем за време на бременоста е норма, ги исцрпуваат и на тој начин придонесуваат за појава на стресна состојба. Да се ​​убедат жените да слушаат само на водечки лекар е едноставно невозможно. Затоа, трпеливоста на блиски луѓе, и што е најважно - маж, треба да биде неограничен. Наскоро, мама ќе биде окупирана со многу различни грижи.Related news

Обем на стомакот по недели од бременоста Обем на стомакот по недели од бременоста Обем на стомакот по недели од бременоста Обем на стомакот по недели од бременоста Обем на стомакот по недели од бременоста Обем на стомакот по недели од бременоста Обем на стомакот по недели од бременоста Обем на стомакот по недели од бременоста Обем на стомакот по недели од бременоста Обем на стомакот по недели од бременоста